Avlsracer hos ACT

Pig

Racer

Hos ACT drives der avl med dansk Yorkshire og dansk Duroc. Vores Yorkshire-søer krydses med dansk Landrace og der produceres LY-krydsningspolte. Ved at krydse Y og L opnår man krydsningsfrodighed, hvorved de positive egenskaber ved begge racer træder endnu tydeligere frem. Krydsningspolten bliver desuden en væsentlig mere holdbar so. Ved produktion af slagtesvin krydses LY-soen med dansk Duroc, så afkommet får tilført de gode egenskaber Duroc er kendt for.

Vores Duroc bliver primært anvendt på KS-stationer, hvor de producerer sæd til produktion af slagtesvin.

Beskrivelse af racerne

Herunder kan du se en kort beskrivelse af hver race, som indgår i avlsprogrammet. Ved at krydse forskellige racer opnås der krydsningsfrodighed. Det vil sige, at LY eller YL krydsningssoen får endnu bedre produktionsegenskaber end renracede Yorkshire- Landracesøer.

Dansk Yorkshire

Anvendes som hundyrrace til at producere krydsningspolte (LY – F1). Yorkshire har særdeles gode moder- og reproduktionsegenskaber. Yorkshire er også kendetegnet ved at have en høj foderudnyttelse og daglig tilvækst. Kødprocenten og kødkvaliteten er ligeledes i top.

Dansk Landrace

Landracen er den anden hundyrrace, som anvendes til at producere krydsningspolte (YL – F1). Høj frugtbarhed og gode moderegenskaber kendetegner Landracen.

Dansk Duroc

Duroc udmærker sig ved at have en høj daglig tilvækst samtidig med, at den har en meget god foderudnyttelse. En meget fin kødkvalitet er også en af Durocs højt værdsatte egenskaber. Duroc anvendes som far-race, når man producerer slagtesvin med LY- eller YL-søer.     

LY/YL – Krydsningsso (F1)

Krydsnings-soen som anvendes i produktionsbesætninger til at producere slagtesvin med, er kendetegnet ved at have en suveræn reproduktionsevne og særdeles gode moderegenskaber.

Vi støtter Ukraine og dets borgere

Situationen i Ukraine forværres time for time og krigen er eskaleret til hele landet. Situationen i Ukraine og de forfærdelige billeder fra krigen påvirker os alle, og vi har flere medarbejdere og bekendte der er direkte berørt.

Vi er alle dybt berørt af Ruslands invasion i Ukraine, og det er vigtigere end nogensinde før, at vi viser, at vi står sammen og støtter Ukraine og dets befolkning.